Dilluns 16 Desembre 2019
Inici / Noticies / 1a Exposició de la mostra de les restes trobades al Castell de Sant Iscle

1a Exposició de la mostra de les restes trobades al Castell de Sant Iscle

16/05/2013

A partir del divendres 24 de maig, i durant tot el mes de juny, la Biblioteca Joan Rigau i Sala de Vidreres acollirà una exposició sobre els resultats de les excavacions del Castell de Sant Iscle de Vidreres. Mostra de restes trobades a partir dels diversos grups de treball formats per joves d’arreu del món organitzat pel Grup Esplai Vidrerenc. Un nou pas de l’Ajuntament de Vidreres per promocionar la bellesa i el patrimoni històric i cultural de Vidreres, i en especial del Castell de Sant Iscle.

El Castell de Sant Islce

El Castell de Sant Iscle de Vidreres està situat continuant el camí que porta a la Torre d’en Llobet i als pantans (existència de rutes senyalitzades des del centre del poble). Les restes del castell es mostren en una planta força quadrangular d'uns 30 metres per costat. Es poden detectar dues fases constructives: la primera fase del segle XII i XIII inclou la torre sud-est de 15 metres d'alçada i tres pisos, murs adossats, cisterna i capella dedicada a Sant Iscle i Santa Victòria, de la qual queden restes de les parets i de d'absis semicircular. La segona fase data del segle XIV, inclou la resta de les torres, murs atalussats i revestiments de murs antics. A tot el voltant del castell encara es conserva el fossar.
Des de l’any 2005 cada estiu s’ha portat a terme una campanya d’excavacions arqueològiques, patrocinades per l’Ajuntament, efectuades mitjançant camps de treball de joves entre 15-17 anys gestionats pel grup d’Esplai Vidrerenc, i dirigides per l’arqueòleg Joan Llinàs. En el darrer any, durant l’estiu de 2012, es va continuar amb els treballs endegats a les últimes campanyes al sector nord-est del recinte principal, per tal d’aprofundir en el coneixement de les diferents estances que s’hi ubiquen. Enguany, el Grup Esplai Vidrerenc tornarà a gestionar el camp de treball per a joves d’arreu del món, i així poder seguir coneixent una mica més del nostre passat a partir de la feina dels joves.

Cartells de senyalització al Castell de Sant Iscle

Durant l’any 2012, coincidint amb la festa petita, es van instal•lar plafons explicatius al castell de Sant Iscle. Aquests plafons pretenen donar informació a aquelles persones que van a visitar el castell o que fan rutes pel terme municipal. La informació que contenen ha estat elaborada per l’equip d’arqueòlegs que treballen anualment a l’excavació del castell i es complementa amb recreacions de com era el castell, la distribució que tenia i la seva història.

Aquí podeu trobar un enllaç del programa de TVGirona, Té de tot, del dia 13 de maig. Entrevista a la Regidora de Cultura, Genoveva Mor, i el cap del Grup Esplai Vidrerenc, Carles Sanz, per parlar del Castell de Sant Iscle.

http://tvgirona.xiptv.cat/te-de-tot/capitol/te-de-tot-del-13-05-2013 (minut 38.15)