Dissabte 25 Gener 2020
Inici / Noticies / L’Ajuntament posa mesures de control per combatre la vespa asiàtica

L’Ajuntament posa mesures de control per combatre la vespa asiàtica

03/09/2019
La Vespa Velutina, més coneguda com a vespa asiàtica, s’ha establert en pocs anys a tot Catalunya. Aquesta espècie de vespa invasora ha provocat un efecte directe en el nostre entorn, ja que és depredadora dels insectes autòctons i, molt especialment, de l’abella. Això ha provocat de retruc un efecte en la producció de mel, cera i altres productes apícoles. La vespa asiàtica té un aspecte més fosc que les vespes autòctones i pot fer vespers molt voluminosos, de 60 cm de diàmetre.
 
Vidreres no és una excepció, i l’Ajuntament de Vidreres ha constatat diverses incidències provocades per la vespa asiàtica en les darreres setmanes. Per tal de combatre-la, el consistori segueix el protocol de lluita i control de la Generalitat de Catalunya, una sèrie de mesures per controlar la seva expansió, la retirada dels vespers problemàtics i els paranys de captura en zones apícoles. L’objectiu d’aquestes mesures és minimitzar els efectes més perjudicials, ja que es tracta d’una espècie difícil de combatre i que, poc a poc, s’ha instal·lat a casa nostra. Per una banda, s’està realitzant formació als agents més implicats en el seu control, com són el cos d’Agents Rurals, els ADF, Mossos d’Esquadra, Bombers i els apicultors professionals.
 
El protocol assenyala algunes mesures de seguretat per a tots els ciutadans i ciutadanes per tal d’ajudar en el control d’aquest tipus de vespa. Quan qualsevol persona detecti un vesper o un exemplar de vespa asiàtica, ha de comunicar-ho immediatament al cos d’Agents Rurals (935 617 000 o  velutinacar@gencat.cat. Mai s’ha d’intentar capturar l’exemplar de vespa ni enretirar el vesper, ja que hi ha el risc de rebre una picada. S’ha de mantenir una distància mínima de 5 metres amb el vesper i, si es pot, fer-ne una fotografia i enviar-la per correu electrònic al cos d’Agents Rurals. Seran els seus professionals els encarregats de destruir el vesper.
 
La Generalitat també dóna uns consells de salut en cas de patir una picada d’aquestes vespes asiàtiques. Cal dir que la seva picada no són més perilloses ni doloroses que les de les vespes autòctones. Els seus efectes són símptomes locals de dolor, vermellor i inflamació de la zona de penetració del verí, que desapareix després d’uns dies. En cas de picada, cal rentar la zona amb aigua i sabó, i aplicar-hi gel o aigua freda, si es pot. En les persones al·lèrgiques, poden aparèixer símptomes generals com picor a tot el cos, pujada de la temperatura corporal, baixada de la tensió arterial, problemes respiratoris, problemes cardiovasculars i d’altres símptomes greus. Si s’observen aquests símptomes, sense perdre la calma però de forma urgent cal trucar al 061 o anar el més aviat possible a un centre mèdic per rebre el tractament adequat.