Dissabte 20 Gener 2018
Inici / Noticies / Noticies / Vidreres utilitza el pasturatge d’ovelles i cabres per netejar els boscos i prevenir incendis

Vidreres utilitza el pasturatge d’ovelles i cabres per netejar els boscos i prevenir incendis

26/07/2013
Eficàcia del pasturatge de bestiar per a la prevenció d'incendis
 
Ovelles i cabres per prevenir incendis. L’Ajuntament de Vidreres recuperarà la tècnica de pasturatge d'ovelles i cabres per netejar els boscos. La iniciativa serà fruit d’un contracte de col·laboració en fase de prova amb el pastor del poble amb una finalitat preventiva mitjançant la pastura del ramat per les zones forestals prèviament desbrossades de la urbanització AiguavivaParc.

La integració del pasturatge de sotabosc com a eina de prevenció d'incendis forestals és una mesura de manteniment que  persegueix realitzar una protecció dels boscos contra els incendis mitjançant el treball del bestiar. D'aquesta manera, els animals mengen l'herba que troben, desbrossen la vegetació i fan que disminueixi el risc de propagació de flames en cas d'incendi.

Aquest conveni de col·laboració de l’Ajuntament suposarà una gestió sostenible tant des del punt de vista econòmic, com social i ambiental de les zones forestals internes d’Aiguaviva Parc. Segons el regidor de medi ambient del municipi de Vidreres, Eduard Adrobau, “es tracta d'una tècnica molt antiga i efectiva referent a la prevenció d’incendis als boscos del municipi. S'aconsegueixen uns resultats similars als de l'esbrós mecanitzat però amb l'avantatge que el bestiar permet un manteniment continu dels tallafocs. A part, proposar actuacions com aquestes per tal d’incentivar i dinamitzar la ramaderia a la zona, així com la participació i implicació dels diferents agents socials.”

Properament es portarà a terme la primera prova per tal de determinar el funcionament i possibles problemàtiques tant per part de l’administració com del pastor. A continuació, durant el mes de setembre es preveu que es realitzin els dies de pastura intensiva el mes de setembre.
Actualment la zona d’Aiguaviva Parc té una superfície de 36ha de zona verda forestal. Això fa que el seu manteniment sigui molt complex econòmicament. Enguany s’ha realitzat la neteja de 14ha amb un cost d’uns 27.000€ sense comptar la neteja de les franges de protecció.
 
A més a més, destacar que hi ha diversos estudis i casos pràctics que utilitza animals per a la pastura de zones  forestal per a la prevenció d’incendis forestals que Vidreres que pres com a punt de referència: la vaca de l’Albera com a eina de gestió forestal, experiències a Torroella de Montgrí i a Girona.